Flashmob privind prevenirea cancerului de col uterin

joi, 14 februarie 2019

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova vă invită mâine, 15 februarie, la un flashmob dedicat prevenirii cancerului de col uterin. Evenimentul se va desfășura în zona comună a Aeroportului Internațional Chișinău, începând cu ora 14:00.

În pași de dans, douăzeci de studenți de la universitatea noastră vor sensibiliza femeile să fie mai responsabile în ceea ce privește efectuarea sistematică a controlului ginecologic, important pentru diagnosticarea precoce a cancerului de col uterin, care reprezintă a doua cauză de mortalitate, după cancerul mamar.

Acțiunea este organizată în contextul Lunarului de prevenire a cancerului de col uterin, care se desfășoară în perioada 4 februarie – 4 martie curent, ce are drept scop atenționarea populației cu privire la amploarea pe care o ia această maladie în rândul femeilor. În acest an, se pune accentul pe prevenție, în special pe vaccinare și pe controlul regulat la medicul ginecolog – măsuri ce pot reduce semnificativ riscul apariției acestei boli. Importanţa prevenirii cancerului de col uterin este cu atât mai mare, cu cât statisticile demonstrează că la fiecare 18 minute se înregistrează o altă victimă a acestei forme de cancer.

Flashmobul este organizat de USMF „Nicolae Testemițanu” în colaborare cu Asociația Studenților și Rezidenților în Medicină,  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație, Asociația Internațională de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, Compania Națională pentru Asigurări în Medicină şi Asociația Obștească „Viața fără cancer”.